Prof. Wim de Ridder

Annemarie van Gaal

Annemarie van Gaal is heldin van minister Wim de Ridder uit het Innovatiekabinet. Annemarie is investeerder, uitgever, auteur van het ondernemersboek van het jaar, columnist (Financieele Dagblad) en televisiepersoonlijkheid. Voor RTL4 maakt zij het programma Een Dubbeltje Op Zijn Kant waarin ze mensen en bedrijven adviseert die te kampen hebben met schulden.

Betaalbare advocaten voor mensen met kleiner inkomen

"Mijn Apollodroom is dat advocaten ook betaalbaar zijn voor mensen met een klein of gemiddeld inkomen. Als je een uitkering hebt, krijg je nagenoeg gratis juridische bijstand. En anders betaal je tarieven van drie tot vijfhonderd euro per uur.
Ik wil virtuele legal jobs creeren voor vaak standaard adviezen voor geschillen met leveranciers, arbeidscontracten en huurovereenkomsten. Voor een bedrag van 35 euro krijg je dan een juridisch advies dat is opgesteld door een afgestudeerde jurist, een moeder die thuis werkt of iemand met een beperking tot de arbeidsmarkt. Een verloren generatie kan daarmee aan het werk blijven."

"Het onderwijs loopt hopeloos achter om op deze ontwikkelingen in te spelen. Theoretische kennis vergaren is toch achterhaald? Alles is opzoekbaar. Tegenwoordig kunnen kinderen niet meer mooi en goed schrijven en krijgen ze een punt in mindering als de tekst onleesbaar is. In de nieuwe tijd doe je dit toch digitaal!"

Minister van welvaart: duurzaamheid, einde schaarste grondstoffen, overvloed en veel geweld

Prof. Wim de RidderWim de Ridder is directeur van Futures Studies en was van 2002 – 2015 tevens verbonden aan de Universiteit Twente. Hij is een populaire spreker en publicist door zijn zienswijze over onvermijdelijke doorbraakinnovaties. Hij kijkt daarbij naar de grote veranderingen die ons te wachten staan op het gebied van healthcare, energie, voeding en pensioenen. Hij voorspelt een overschot aan energie, agrarische producten, auto's en kapitaal. De innovatiekracht van economie en politiek komt uit alle hoeken en gaten van de maatschappij en weet inmiddels de weg om succes te boeken. De gevestigde orde zal haar positie niet willen opgeven: strijd om de macht  brandt in alle hevigheid los, nationaal en internationaal.

Twitter LinkedIn

"Annemarie is mijn heldin omdat zij futuroloog avant la lettre is. Ze is wars van conventies, polderen is haar vreemd en elk onderwerp dat zij aanpakt, benadert zij ‘met een leeg vel papier’. Als gevolg hiervan is zij creatief, onafhankelijk en per definitie toekomstgericht. Jammer dat zij zich niet futuroloog noemt."

Apollodroom Prof. Wim de Ridder

"Mijn Apollodroom is dat we beter nadenken en anticiperen op de digitalisering van de maatschappij. Als we niet oppassen gaat Google aan de haal met het netwerk voor de stroom en big data gaat onze gezondheid regisseren.

Tegelijkertijd ontstaan er ook kansen. De komende tien jaar verdwijnt vijftig procent van de banen. Met name bij de gevestigde orde. Er komen minimaal zoveel nieuwe banen voor terug, maar dan anders georganiseerd. Burgers gaan eigen producten en diensten ontwikkelen voor homogene groepen met specifieke wensen. Ontwikkelplatforms, maar ook hackathons gaan leiden tot nieuwe projecten en tijdelijke banen.

Het onderwijs moet hier nu al rekening mee houden. Scholen zijn nu gebaseerd op klassikaal les geven. Dat verdwijnt. Leerlingen volgen thuis of waar dan ook online lessen en filmpjes. Ze komen alleen nog naar school voor het maken van huiswerk, bij voorkeur met anderen, peer reviews en voor het stellen van vragen. De universiteit van Leiden heeft al 400.000 studenten online. En sommigen komen voor een korte periode naar de campus voor specifieke opdrachten. Dat is de toekomst!"


Pagina Afdrukken
Verzenden per mail

 

KvK logo   Logo FinanciĆ«le Telegraaf

Kennispartners:

Logo Atradius NLO logo Logo Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Logo TNO