Dr Ten BV

'De Zeezoutbatterij'

Bedrijfsnaam Dr Ten BV
KvK Nummer 08158257
Website www.drten.nl
Beschrijving onderneming Dr Ten BV is een bedrijf gespecialiseerd in het ontwikkelen van projecten en producten op het gebied van water, voeding en energie.
Naam innovatie 'De Zeezoutbatterij'
Beschrijving innovatie ‘De Zeezoubatterij, de goedkoopste en schoonste manier om energie op te slaan’ De zeezoutbatterij is een nieuwe batterij die in de afgelopen jaren ontwikkeld is door Dr Ten BV, nadat uitvinder Dr Marnix ten Kortenaar in 2007 constateerde dat arme mensen in afgelegen gebieden in Afrika behoefte hadden aan een betere, goedkopere en schonere batterij voor de opslag van zonne-energie. De eerste basis voor het werk werd reeds in 1994 gelegd toen ten Kortenaar afstudeerde in metaallucht batterijen. De zeezout batterij wordt gemaakt met mineralen, koolstof, additieven en zeezout als belangrijkste component. De batterij wordt nog steeds verbeterd maar kent een energiedichtheid van ca. 35 Wh/kg en een materialen kostprijs van ca. 50 €/kWh, lager dan enige andere batterij. Ook kan de meer dan 7000 keer volledig worden ontladen. Eerste demobatterijen zijn met success onderzocht in reële applicaties. De batterij kan op maat worden gemaakt en uitstekend in opslag van zonne-energie, windenergie en netenergie. De zeezout batterij heeft de afgelopen jaren drie innovatie prijzen gewonnen (Jan Terlouw en twee Accenture Awards) en is in de top 10 geëindigd bij de Nationaal Icoon. Daarnaast is de vinding aangeprezen in brieven aan De Staten Generaal en het Nederlandse kabinet door respectievelijk Henk Kamp en Hans Wijers, als zijnde technologie die verder geholpen dient te worden.
Website innovatie
Noodzaak en belang van deze innovatie Naarmate de behoefte aan elektrisch vervoer toeneemt neemt ook de behoefte aan opslag van energie toe. Voorzichtige schattingen zijn dat als 12 % van de auto's in Nederland op elektriciteit overgaan het Grid dit niet meer aankan.Daarnaast word op termijn de vergoeding op het terugleveren van energie uit Solar PV systemen afgeschaft. De zeezout-batterij kan dit probleem oplossen door de batterijen te gebruiken in combinatie met Solar PV systemen en/of windmolens bij huishoudens maar ook voor het opslaan van overtollige energie van Grid operators. Naast de enorme markt in de meer ontwikkelende landen heeft de zee-zoutbatterij ook een ongekend potentieel in rurale gebieden in minder ontwikkelde landen, de zogenaamde BOP landen (Bottom of the Pyramid). Waar vele problemen zijn ontstaand door bijv. 'load shedding' of omdat de elektrische infrastructuur ontbreekt, met name in rurale gebieden.
Bijdrage aan een betere wereld
In welke mate is de innovatie nieuw en origineel De zeezout batterij: - is een batterij die je in tegenstelling tot de loodzuur batterij helemaal kunt leegladen en prima gedijd in warme omstandigheden. - heeft in testen meer dan 7000 cycli gedraaid wat kan worden vertaald naar een levens duur van circa 10 - 15 jaar - bestaat als hoofd component uit zeezout en andere additieven die niet belastend zijn voor het milieu. - de grondstoffen zijn nagenoeg oneindig voorradig en materialen zijn recyclebaar na gebruik. Dit in tegenstelling tot de meeste andere batterijen. - kost < 0,02 eurocent per cycle

Pagina Afdrukken
Verzenden per mail

 

Kamer van Koophandel Logo Financiële Telegraaf

Kennispartners:

Logo Atradius NLO logo Logo Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Logo TNO