Van Raam

IOT fiets

Bedrijfsnaam Van Raam
KvK Nummer 09091449
Website www.vanraam.com
Beschrijving onderneming Van Raam is fabrikant van unieke aangepaste fietsen. De specialisaties van Van Raam zijn driewielfietsen, scootmobielfietsen, tandems, duofietsen, rolstoelfietsen, rolstoeltransportfietsen, en lage instapfietsen ofwel comfortfietsen. De Van Raam fietsen zijn allemaal ook als elektrische fiets leverbaar. Al bijna 100 jaar maakt Van Raam fietsen, de laatste 30 jaar vrijwel alleen nog maar aangepaste fietsen. Met ongeveer 150 medewerkers maakt Van Raam in Varsseveld in de Achterhoek Nederlandse kwaliteitsfietsen voor volwassenen en kinderen met een lichamelijke beperking of mensen die meer zekerheid en stabiliteit zoeken bij het fietsen. De fietsen van Van Raam worden verkocht door onze Nederlandse en buitenlandse dealers en zijn verkrijgbaar in bijna alle West-Europese landen.
Naam innovatie IOT fiets
Beschrijving innovatie Een slimme aangepaste IOT fiets met gepersonaliseerde en variabele trapondersteuning voor mensen met een lichamelijke beperking of mensen die meer zekerheid en stabiliteit zoeken bij het fietsen. Concreet resulteert deze ontwikkeling in: - Voor de gebruiker: o Adaptieve fietsondersteuning, afhankelijk van trapkracht en voorkeurstrapfrequentie, die automatisch op het rijgedrag wordt afgestemd (autonomie); o Geoptimaliseerde accu, door diagnostische gegevens over slijtage en gebruik te koppelen. Ook kan de accu (en de fiets) worden teruggevonden bij diefstal; De gebruiker krijgt een melding als de accu opgeladen moet worden. De gebruiker krijgt een melding als de ruimte warm de accu staat te koud wordt etc. o Advies over uit te voeren onderhoud/noodzaak voor (preventieve) onderhoudsbeurt vanuit het gebruik (gereden kilometers, trillingen/schokken, accustatus, etc.) om kosten te besparen en mobiliteit te optimaliseren. o Remote diagnose, waarmee gebruikers zelf op afstand problemen kunnen verhelpen en voorkomen. Ook kunnen er SOS meldingen met positie worden verstuurd via een knop, of automatisch door valdetectie tijdens het gebruik. - Voor de fabrikant: o Verbeterd en klantspecifieker ontwerp van het product door beter inzicht in zwakke punten (bijvoorbeeld lasnaden), accudiagnostiek en inzicht in het gebruik (schokken/trillingen). Hierdoor kan er optimaal gedimensioneerd en getest worden; o Remote diagnose zorgt voor het bieden van hulp op afstand en mogelijkheden tot preventief uitvoeren van onderhoud om de levensduur van het product te verhogen. Ook wordt dit gerealiseerd door invoering van een digitaal onderhoudsboekje. - Voor kennisinstituten: o Longitudinale onderzoeksdata voor de verbetering van ondersteuning voor mensen met een beperking.
Website innovatie
Noodzaak en belang van deze innovatie Door dit project komt Van Raam dichter bij onze klanten te staan. Door de data weet men hoe de klanten de fietsen gebruiken en kunnen de fietsen en diensten nog beter worden afgestemd op de wensen van de klant Daarnaast wordt er in dit project een start gemaakt met het inzetten van het Van Raam platform en Van Raam fietsen bij revalidatie. Door de informatie van een gebruiker te delen met de revalidatie arts of fysiotherapeut kan de Van Raam fiets gebruikt worden in het revalidatie programma. Door een webportal kan de revalidatie arts of fysiotherapeut de verrichtingen van de gebruiker volgen. Afhankelijk van het verloop van de revalidatie kan de arts of fysiotherapeut via het webportal de instellingen van de fiets aanpassen.
Bijdrage aan een betere wereld Het revalidatieproces van mensen met een beperking wordt geoptimaliseerd. De mensen met een beperking die van deze fiets gebruik maken, en er in veel gevallen afhankelijk van zijn worden wereldwijd veel beter gefaciliteerd omdat we eventuele problemen voor kunnen zijn. Van Raam kan de fietsen nog optimaler produceren doordat er meer harde data voorhanden is. Er zijn veel toekomstige toepassingen mogelijk zoals bikesharing
In welke mate is de innovatie nieuw en origineel Er zijn al IOT fietsen maar met veel beperktere IOT toepassingen als die wij doorvoeren. Tevens worden de data en toepassingen gebruikt om de gezondheid te bevorderen en problemen te voorkomen. Zo kan er bij een te hoge hartslag meer trapondersteuning gegeven worden, of bij toename van de conditie juist minder

Pagina Afdrukken
Verzenden per mail

 

KvK logo   Logo FinanciĆ«le Telegraaf

Kennispartners:

Logo Atradius NLO logo Logo Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Logo TNO