Yoni.care

Biologisch afbreekbare tampons, maandverband en inlegkruisjes van biologisch katoen

Bedrijfsnaam Yoni.care
KvK Nummer 60126248
Website www.yoni.care
Beschrijving onderneming De meeste vrouwen hebben nooit stilgestaan bij de producten die zij maandelijks gebruiken in of naast een van de meest absoberende delen van hun lichaam. Toen wij er achter kwamen dat de meeste tampons, maandverband en inlegkruisjes synthetische stoffen bevatten, zoals plastic, maar ook sporen van pesticiden, schrokken we. Er ontbreekt regelgeving omtrent deze intieme producten. Consumenten kunnen op de verpakkingen van etenswaren, cosmetica en op labels van kleding lezen waarvan producten gemaakt zijn. Dit is in tegenstelling tot de verpakkingen van (deze) intieme producten, hier staat niet op vermeld waarvan de producten gemaakt zijn. Wij geloven dat elke vrouw zou moeten kunnen kiezen voor gezonde en milieuvriendelijke tampons, maandverband en inlegkruisjes. Daarom zijn we Yoni begonnen. De producten van Yoni zijn gemaakt van biologisch katoen. Dit lees je “gewoon” op de verpakking. Wij zijn in januari 2015 begonnen met de initiële verkoop en in oktober werden we gelanceerd bij Etos. Dit is de eerste keer in Europa dat er een biologisch katoenen optie verkrijgbaar is op een mainstream schap, naast de synthetische varianten. Ons doel voor de komende jaren is om alle vrouwen binnen en buiten Nederland bewust te maken van deze keuze en om te zorgen dat het alternatief op alle schappen komt, zodat elke vrouw daadwerkelijk een keuze heeft. We hopen dat ons goede voorbeeld goed doet volgen om een verandering teweeg te brengen in deze industrie waar onvoldoende transparantie is voor de consument.
Naam innovatie Biologisch afbreekbare tampons, maandverband en inlegkruisjes van biologisch katoen
Beschrijving innovatie Vòòr Yoni werd er niet of nauwelijks gesproken over tampons, maandverband en inlegkruisjes. De meeste vrouwen hadden nog nooit stilgestaan bij hun gebruik van deze producten en er waren geen (biologisch) katoenen tampons, maandverband en inlegkruisjes op reguliere schappen te vinden. Alleen synthetische producten waren wijd verkrijgbaar. Vergelijkbare, (semi) katoenen producten waren alleen op kleine schaal te vinden in de eco-hoek. Dit is nu in Nederland anders, dankzij Yoni. Yoni biedt vrouwen biologisch katoenen producten. Wij zetten ons in om kennis te delen over deze producten en om deze optie wijd verkrijgbaar te maken. Kennis delen: Dit doen we enerzijds door de ingrediënten van onze producten op de verpakking te vermelden. Dit is niet gebruikelijk binnen de industrie van vrouwelijke hygiëneproducten. Anderzijds doen we dit door het veelal taboe onderwerp menstruatie en menstruatieproducten bespreekbaar te maken. Wij merken dat met een juiste en creatieve aanpak vrouwen openstaan voor het verhaal. Dit zagen we bijvoorbeeld tijdens TEDx Amsterdam Women in 2013 en tijdens ons succesvolle crowdfunding campagne “Chemicals are not for pussies” eind 2014. Vorig jaar waren er >100 publicaties over Yoni en het onderwerp in het algemeen in verschillende media (kranten, blogs, radio, tijdschriften). Daarnaast zorgen wij ervoor dat de gezonde en milieuvriendelijke producten een reguliere keuze wordt. We lanceerden Yoni in 2015 en staan nu ‘al’ op 550 schappen, inclusief drogisterijketen Etos. Dit is voor het eerst in Europa dat de biologische varianten op een regulier schap staan (buiten de eco-winkel).
Website innovatie www.yoni.care
Noodzaak en belang van deze innovatie Meer dan 2 miljard vrouwen worden per dag ongesteld. In Nederland gebruiken de meeste vrouwen tampons, maandverband en inlegkruisjes. De meeste reguliere producten zijn gemaakt van synthetische stoffen (viscose, plastic en bij sommige maandverbanden en inlegkruisjes super absorberende polymeren). Het gebruik van deze synthetische stoffen kan een negatief effect hebben op de gezondheid van vrouwen (irritaties, infecties) en op het milieu (een vrouw gebruikt gemiddeld 11.000 producten tijdens haar leven. Het plastic in deze producten wordt niet afgebroken). Gezondheid: Meer dan een derde van de vrouwen heeft wel eens last van vaginale infecties of irritaties. In plaats van antibiotica of crème kan het voor veel vrouwen een blijvende oplossing zijn om over te stappen van synthetische tampons, maandverband en inlegkruisjes naar biologisch katoenen producten (gebaseerd op een studie waarbij 90% van de vrouwen na 3 maanden geen klachten meer hadden na een overstap, zonder andere middelen). Milieu: Plastic: De meeste reguliere tampons, maandverband en inlegkruisjes bevatten plastics in meer of mindere mate. Vooral maandverband hebben vaak een plastic achterkant, een plastic bovenlaag, zijn individueel verpakt in plastic en komen in een plastic verpakking. Onze tampons, maandverband en inlegkruisjes zijn gemaakt zonder plastic. Ze zijn volledig afbreekbaar (binnen 90 dagen) en dus milieuvriendelijker dan de synthetische varianten. Per jaar wordt er EUR 10,5 miljard aan conventionele producten gehandeld – dat zijn een geschatte 210 miljard producten die per jaar op de plastic afvalberg of in onze oceanen belanden. Dit moet en kan anders. Pesticiden: Reguliere producten worden gemaakt van viscose en/of katoen. Beide worden geclassificeerd binnen ‘Class E’ door de wereldwijd erkende organisatie Made-By. Voor conventioneel verbouwde katoen wordt 25% van alle insecticiden en meer dan 10% van alle pesticiden ter wereld gebruikt, aldus het Noord-Amerikaanse Pesticide Action Network. Dit heeft negatieve gevolgen voor de boeren en voor het land. De producten van Yoni zijn gemaakt van gecertificeerd biologisch katoen. Dit wordt geclassificeerd binnen ‘Class B’ door Made-By. Er wordt geen gebruik gemaakt van synthetische pesticiden.
Bijdrage aan een betere wereld
In welke mate is de innovatie nieuw en origineel Yoni is het eerste merk van biologisch katoenen tampons, maandverband en inlegkruisjes die plek op de reguliere schap heeft naast de synthetische varianten. Dit komt mede door de vernieuwende en actieve manier van communicatie van Yoni (zie hoe wij ons verhaal bijvoorbeeld vertalen naar beeld op ons social media: https://yoni.care/nl/super-social-nl/) Er zijn, en waren voor Yoni, (semi) biologisch katoenen tampons, maandverband en inlegkruisjes verkrijgbaar in sommige eco-winkels. Deze producten waren eco-niche in distributie maar ook look

Pagina Afdrukken
Verzenden per mail

 

Kamer van Koophandel Logo Financiële Telegraaf

Kennispartners:

Logo Atradius NLO logo Logo Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Logo TNO