NIIOS

Bowman layer transplantatie ter behandeling van patiënten met gevorderde keratoconus.

Spleetlampfot's na Bowman layar transplantatie

Bedrijfsnaam NIIOS
KvK Nummer 24344499
Website www.niios.com
Beschrijving onderneming Het NIIOS staat voor Netherlands Institute for Innovative Ocular Surgery. We zijn een onafhankelijke kennisorganisatie die innoveert in oogheelkundige chirurgie. Het NIIOS ontwikkelt en verfijnt met name technieken om hoornvlies te transplanteren bij aandoeningen als Fuchs endotheel dystrofie, keratoconus en bulleuze keratopathie. Deze technieken waarvan NIIOS aan de basis heeft gestaan, worden inmiddels wereldwijd steeds meer overgenomen. Het NIIOS bestaat uit vier organisaties die intensief samenwerken en elkaar aanvullen: • NIIOS Research
Naam innovatie Bowman layer transplantatie ter behandeling van patiënten met gevorderde keratoconus.
Beschrijving innovatie Het NIIOS introduceert een nieuwe verfijnde oog-operatietechniek ter behandeling van keratoconus: Bowman layer transplantatie. Deze nieuwe techniek remt of stopt de progressie van de keratoconus. De laag van Bowman is een dun laagje van het hoornvlies en bij Bowman layer transplantatie wordt dit laagje afkomstig van een donorhoornvlies geïmplanteerd tussen de bindweefsellagen van het eigen hoornvlies van een patiënt. Hiermee wordt het hele hoornvlies verstevigd. (Zie ook de bijgevoegde afbeelding van de innovatie.)
Website innovatie
Noodzaak en belang van deze innovatie Keratoconus is een progressieve aandoening die het hoornvlies vervormt en steeds dunner maakt. Uiteindelijk kan het zicht ernstig aangetast raken. Er bestaan al verschillende behandelingen om het zicht te optimaliseren, zoals sclerale lenzen, UV-crosslinking, een lamellaire hoornvliestransplantatie of volledige hoornvliestransplantatie. De keuze van de behandeling hangt van de gradatie van de aandoening. Er is een groep patiënten die door steilheid en dikte van het hoornvlies niet met UV-Crosslinking behandeld kan worden. De keratoconus is echter nog niet zodanig gevorderd dat deze groep patiënten voor een ingrijpende lamellaire of volledige hoornvliestransplantatie in aanmerking komt. Een dergelijke hoornvliestransplantatie stel je namelijk zo lang mogelijk uit vanwege de diverse nadelen van deze technieken zoals hechtingsgerelateerde problemen of afstoting van het donorhoornvlies. Voor een groep van patiënten met keratoconus was de juiste behandeling zodoende nog niet beschikbaar. Het NIIOS heeft met de introductie van Bowman layer transplantatie hier verandering in gebracht. Deze nieuwe techniek blijkt de progressie van keratoconus te vertragen of zelfs een halt toe te roepen en daarnaast treedt er een sneller visusherstel op in vergelijking met een lamellaire of volledige hoornvliestransplantatie. Met de Bowman layer transplantatie is het behandelingsaanbod voor patiënten met keratoconus compleet.
Bijdrage aan een betere wereld
In welke mate is de innovatie nieuw en origineel Bowman layer transplantatie is een volledig nieuwe operatietechniek die door onze organisatie is ontwikkeld. Deze nieuwe operatietechniek past binnen de missie van het NIIOS om wereldwijd het meest toonaangevende instituut én expertisecentrum op het gebied van hoornvlieschirurgie te zijn en te blijven. Dit doen we onder meer door 1) het donorweefsel (om niet verkregen) optimaal te gebruiken voor transplantatie en zo min mogelijk te verspillen en 2) de stand van de huidige wetenschap en praktijk te verbeteren en voorop te blijven lopen in innovaties. Wat betreft originaliteit sluit deze nieuwe techniek aan bij de door het NIIOS eerder ontwikkelde operatietechnieken zoals DMEK (Descemet membraan endotheliale keratoplastiek) voor de behandeling van bijvoorbeeld Fuchs endotheel dystrofy. Zowel DMEK als Bowman layer transplantatie zijn minimaal invasief en verbeteren daarmee de stand van huidige wetenschap en praktijk.

Pagina Afdrukken
Verzenden per mail

 

Kamer van Koophandel Logo Financiële Telegraaf

Kennispartners:

Logo Atradius NLO logo Logo Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Logo TNO