LIMM Recycling

Koffiebeker-recyclingsysteem

Lenze en Ina Leunge van LIMM Recycling

Bedrijfsnaam LIMM Recycling
KvK Nummer 04054698
Website www.limmrecycling.nl
Beschrijving onderneming Door een milieuvriendelijk, kostend besparend koffiebeker recyclingsysteem, richt LIMM Recycling zich op een MVO beleid en een circulaire economie. Wij ontzorgen onze klanten door voorraadbeheer. Door gebruik te maken van ons systeem kunnen bedrijven hun afval volume terug brengen tot 70% minder restafval. Door het recyclen van koffiebekers, ontstaat er een nieuwe, duurzame grondstof die 100% gebruikt wordt voor nieuwe producten.
Naam innovatie Koffiebeker-recyclingsysteem
Beschrijving innovatie Het koffiebeker recyclingsysteem van LIMM Recycling bestaat uit een houder en inzamelingsboxen (FSC). We leveren koffie- en waterbekers en halen de gebruikte bekers in de zelfde route weer op. De gebruikte bekers worden versnipperd, gespoeld en daarna wordt het verwerkt tot een granulaat waar plantentrays of kleding hangers van gemaakt worden. Ook deze plantentrays worden weer gerecycled. LIMM Recycling onderscheidt zich van andere leveranciers door in het zelfde bezoek aan het bedrijf zowel de nieuwe bekers te brengen als de gebruikte bekers op te halen. Al onze producten die wij in de kring brengen, worden ook volgens een Circulaire Kringloop weer terug gehaald en verwerkt tot een nieuw product. Tevens zijn wij zeer efficiënt in het benutten van onze bedrijfswagens, die op Bio Gas rijden, wat betekend dat we een minimale CO2 uitstoot veroorzaken. Gebruik maken van ons koffiebeker recyclingsysteem betekend dat onze klanten op een verantwoorde manier koffiebekers gebruiken en ook nog eens 70% besparen op het volume in het restafval. Bedrijven die gebruik maken van het koffiebekerrecyclingsysteem zijn ook een voorbeeld voor medewerkers en bezoekers binnen het bedrijf door bewust te kiezen voor een Circulaire Economie. Ons het afval wordt in de regio gerecycled tot een duurzame grondstof en onze producten worden niet uit Azië gehaald. Wij kiezen voor een beleid waarbij wij bewust zijn georiënteerd op de regio om ons heen. Karton wordt vervaardigd in Hoogeveen, plastic wordt geproduceerd in Oosterwolde, oud papier gaat naar Staphorst en wordt verwerkt tot eierdozen in Franeker. En ook logistiek doen wij een beroep op plaatselijke transportbedrijven. LIMM Recycling werkt met een SROI beleid. Een onderdeel van ons recyclingsysteem, wordt in de regio vervaardigd door een SROI gerelateerd bedrijf. Daarnaast werken we samen met het Stenden College in Emmen. Op dit moment wordt er een analyse gemaakt door Masterstudenten naar de CO2 foodprint van ons bedrijf. LIMM Recycling richt zich op de toekomst. In samenwerking met het onderzoekbureau KNN Bio plastics in Groningen, het Stenden College in Emmen, Provincie Fryslân en een aantal betrokken waterschappen en bedrijven zijn we bezig met het ontwikkelen van een organische BIO Base beker op basis van PHA plastics. In 2018 is Leeuwarden “Culturele hoofdstad van Europa”, en LIMM Recycling is daarbij betrokken door met meerdere organisaties bij deze gelegenheid, een BIO beker op de markt te brengen en via het LIMM Recycling systeem te gaan hergebruiken.
Website innovatie www.limmrecycling.nl
Noodzaak en belang van deze innovatie Wat voor de een afval is, is voor ons duurzame grondstof. Veel bedrijven laten hun afval afvoeren naar Azië, maar dat is maatschappelijk niet verantwoord. LIMM Recycling haalt de gebruikte koffiebekers op, vult de voorraad nieuwe koffiebekers aan en zorgt voor de verwerking van de gebruikte. Dat bespaart de bedrijven een hoop kosten voor afvalverwerking. Plastic kun je keer op keer recyclen en daarmee eigenlijk onbeperkt gebruiken. Door gebruikte koffiebekers te scheiden bij de bron, ontstaat er een mono stroom. LIMM zorgt op deze manier dat er van een vies afvalproduct een schone duurzame grondstof ontstaat. LIMM Recycling werkt alleen met producten die verder kunnen worden gerecycled en oneindig gebruikt kunnen worden. Scheiden bij de bron, dat is het allergoedkoopste. Minder afval is een besparing. Hergebruik van 3600 plastic bekers staat gelijk aan een besparing van 143 autokilometers aan aardgas. LIMM Recycling kiest bewust voor een beleid waarbij wij zijn georiënteerd op de regio om ons heen. Duurzaam ondernemen is ook kiezen en zorgen voor elkaar, door in elkaar te investeren investeer je in je eigen regio. Elkaar versterken betekend groei, en naast een besparing van Co2, vertaald zich dat ook in werkgelegenheid binnen de regio waarin je werkt.
Bijdrage aan een betere wereld
In welke mate is de innovatie nieuw en origineel In 2009 is LIMM Recycling opgericht. Naast onze zorg voor het milieu, de aanhoudende stijging van de temperatuur van de aarde, en de verspilling van grondstoffen, bedachten we dat het niet nodig is om al die miljarden koffiebekers van een mooie grondstof zoals polystyreen, weg te gooien en te verbranden. Mede door dit concept kunnen we een bijdrage leveren voor de samenleving en proberen om voor de komende generaties een verschil te creëren. De aanleiding van het beginnen van de recycling van koffiebekers was de nieuwe wet (november 2009) dit is een wettelijke verplichting om de bekers te recyclen. Deze wet staat beschreven in VROM, het Ministerie Volkshuisvesting Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer. Dit was voor ons een mooi moment om onze gedachten om te gaan zetten in daden. LIMM Recycling is op dit moment de enige die koffiebekers recycled op deze manier 100 % binnen Nederland. Wij verzorgen, naast de recycling, ook de voorraad koffiebekers van onze klanten. Door er een business model van te maken rijden wij altijd met een volle bedrijfswagen, die tevens op biogas rijdt. Daardoor kunnen wij de verspilling van Co2 beperken.

Pagina Afdrukken
Verzenden per mail

 

Kamer van Koophandel Logo Financiële Telegraaf

Kennispartners:

Logo Atradius NLO logo Logo Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Logo TNO