GEGE machinebouw BV

Bewegend watermes

Snijden van prei met bewegend watermes

Bedrijfsnaam GEGE machinebouw BV
KvK Nummer 17072424
Website www.gegebv.nl
Beschrijving onderneming GEGE machinebouw ontwikkelt en ontwerpt unieke machines en werkwijzen die de productiecapaciteit verhogen, een toegevoegde waarde aan een product geven en/of de werkomstandigheden verbeteren waar mogelijk. GEGE machinebouw ontwikkelt unieke werkwijzen en machines of in eigen beheer of in samenwerking met een teler/verwerker, welke middels octrooien worden afgeschermd voor haar concurrenten. Van snij- en sorteermachines tot wasinstallaties, traceersystemen of complete verwerkingslijnen.
Naam innovatie Bewegend watermes
Beschrijving innovatie Bewegend watermes snijdt producten vlijmscherp, trefzeker en hygiënisch. Snijden met water is op zich niet bijzonder: in de staalbouw wordt de techniek volop ingezet. In groenten kan snijden met water zeker concurreren met (roterende) messen, maar die messen moeten dan wel scherp zijn. Het is juist op dat aspect waar snijden met water het verschil maakt. Werken met groenten betekent vaak werken met zand en andere (soms harde) ongerechtigheden die met het product meekomen. Daar is uiteindelijk geen enkel conventioneel snijsysteem tegen opgewassen. In ons (inmiddels gepatenteerde) aanpak beweegt het mes daar naar toe waar er gesneden moet worden. Inmiddels wordt deze aanpak succesvol toegepast voor het snijden van de wortelpruik, als voor het blad, van prei. Het vernuft zit hem vooral in de snelheid waarmee het mes in positie gebracht kan worden en de trefzekerheid waarmee dat gebeurd. Aan de hand van een taster geeft een computer aan de watersnijder de positie door waar er gesneden moet worden.
Website innovatie
Noodzaak en belang van deze innovatie Is een oplossing (al aan het begin van de keten) voor de steeds hogere eisen die gesteld worden aan hygiëne, langer houdbaarheid van verse producten en duurzaam omgaan met voedselproducten (=minder weggooien/ verlies van goed product).
Bijdrage aan een betere wereld
In welke mate is de innovatie nieuw en origineel Uniek voor het snijden van groenten in Nederland maar ook wereldwijd. En heel belangrijk, het principe tevens toepasbaar in diverse andere markten ! Alle andere huidige systemen waar watersnijden in wordt toegepast (zoals metaal) is vooraf bekend hoe groot het product is waaruit gesneden moet worden en kan dmv een tekening de waterstraal per computer worden aangestuurd. Of staat de waterstraal op een vast punt waar deze snijdt. Bij (vers) producten welke continue een andere afmeting hebben is, moet per product bepaald er gesneden moet worden. En dat is juist wat deze innovatie doet. Eerst meten en de waterstraal in positie brengen. En dat ook nog met een een hoge snelheid.

Pagina Afdrukken
Verzenden per mail

 

Kamer van Koophandel Logo Financiële Telegraaf

Kennispartners:

Logo Atradius NLO logo Logo Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Logo TNO