Direct Current BV

Gelijkspanning

Bedrijfsnaam Direct Current BV
KvK Nummer 343 500 49
Website www.gelijkstroom.nl
Beschrijving onderneming Direct Current BV is in 2009 opgericht met als missie om gelijkspanning mogelijk te maken voor de maatschappij door de missing links voor een gelijkspanningsinfrastructuur te onderzoeken en te ontwikkelen. Daar zijn we in geslaagd en zijn nu bezig met het ontwikkelen van de toepassing van het gelijkspanningssysteem in de markt. Wij hebben op dit moment een eigen team van ontwikkelaars in dienst die wij zelf financieren. We werken vooralsnog zonder opdrachten en elke bijdrage is welkom om de innovatie sneller een succes te maken.
Naam innovatie Gelijkspanning
Beschrijving innovatie Direct Current BV heeft als innovatie een complete smart DC-systeem voor een gelijkspanningsinfrastructuur in gebouwen, glastuinbouw en openbare voorzieningen. DC staat voor Direct Current ofwel gelijkstroom. Zonder dat we het realiseren, leven we al in een gelijkspanningswereld. Bijna alle elektronica, zoals bijvoorbeeld pc, telefoons, TV, en led werken op gelijkspanning. Bovendien wekken de zonnepanelen en windmolens ook gelijkstroom op. De huidige elektriciteitsnet levert en transporteert wisselstroom en moet voor het gebruik van de apparaten elke keer omgezet worden naar gelijkstroom. Met een slimme gelijkspanningsnet, ook wel DC smart grid genoemd, kan aanzienlijke voordelen behaald worden, zowel economisch, duurzaam en maatschappelijk. Op basis van de slimme technologie DC2, een innovatie van Direct Current BV, is het beveiligingssysteem Current Router en operating system Current/OS ontwikkeld en vormen deze de basis van het gelijkspanningsnet op 350V. Daarop worden onze DC componenten gekoppeld, zoals DC drivers voor groeilichten en straatverlichting, USB-C stopcontacten, ACDC converters voor het netstation en pv panelen voor een gemengd net. Mede dankzij onze Green Deal van RVO hebben we bij een bouvardiakweker aangetoond dat gelijkspanning flink bespaart op materiaal: 2000 kg minder koper in elektriciteitskabels per hectare en 35% minder materiaal in de DC componenten. Er is ook fors bespaard op energie met wel 5-10%, o.a. doordat er niet meer omgezet hoeft te worden van wisselspanning naar gelijkspanning. In pilots met straatverlichting in diverse gemeenten is er aangetoond dat er een besparing is van 65% op energie en 61% op kabels. We zijn nu bezig met de volgende stap om het gelijkspanningsinfrastructuur verder te ontwikkelen door opschaling in een kwekerij van 2,4 hectare met 1400 lampen in het project DOE-DC. Verder zijn we gestart met gelijkspanning in het Pulse gebouw aan de TU Delft en het ABN AMRO Paviljoen aan de Zuidas in Amsterdam.
Website innovatie
Noodzaak en belang van deze innovatie Een markt voor gelijkspanningsproducten was er nog niet, want er bestond ook geen gelijkspanningsnet om het op aan te sluiten. Door de Green Deal met RVO konden we in een proeftuin onze gelijkspanningssysteem testen en bewijzen. De voordelen en de lagere kosten van het DC-systeem hebben belanghebbende partijen overtuigd dat hier een markt ligt en werken nu met ons samen om deze markt verder te ontwikkelen. Onze doelgroep bestaat uit alle energieverbruikers, -opwekkers en netbeheerders. De omvang is maatschappij breed. Als de bestaande wisselspanningsnetten behouden wordt, moet er 20-50 miljard geïnvesteerd worden. Gelijkspanningsnetten kost de maatschappij veel minder. Omdat we een kleinbedrijf zijn, kunnen we dit niet alleen en werken we samen met reuzen zoals Siemens, ABB, BAM, Enexis, Alliander waarbij wij het voortouw nemen, omdat alleen wij de kennis en expertise hebben op het gebied van gelijkspanningssystemen. Van concurrentie is er dus geen sprake.
Bijdrage aan een betere wereld
In welke mate is de innovatie nieuw en origineel We zijn wereldwijd koploper en hebben Nederland op de eerste plaats gezet.

Pagina Afdrukken
Verzenden per mail

 

Kamer van Koophandel Logo Financiële Telegraaf

Kennispartners:

Logo Atradius NLO logo Logo Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Logo TNO