Moyee Coffee

FairChain

Bedrijfsnaam Moyee Coffee
KvK Nummer 55602320
Website www.moyeecoffee.com
Beschrijving onderneming Moyee Coffee is ‘s werelds eerste FairChain koffiemerk. We zijn dus niet zomaar een koffiebedrijf. We maken niet alleen waanzinnige koffie, we willen ook de koffieketen aanzienlijk veranderen. Wij noemen dit FairChain. Een oprechte 50/50 samenwerking met koffieproducerende landen.
Naam innovatie FairChain
Beschrijving innovatie Met FairChain willen we de toegevoegde waarde niet exporteren en wegtrekken uit producerende landen, maar juist delen met de lokale economieën. In plaats van ongebrande groene bonen te exporteren – en daarmee ook de toegevoegde waarde – brandt FairChain de bonen lokaal. Zo blijft meer toegevoegde waarde in het koffieproducerende land.
Website innovatie
Noodzaak en belang van deze innovatie Er wordt maar weinig waarde toegevoegd in de koffieproducerende landen, meestal niet meer dan 2% van het pak. Het wrange is dat deze landen vaak ontwikkelingslanden zijn, veelal afhankelijk van ontwikkelingshulp, terwijl wij in het Westen de grootste koffiedrinkers zijn en er ook nog eens het meeste aan verdienen! Dit heeft deels te maken met een lage prijs voor de boon, maar meer met het ontbreken van waarde toevoegende activiteiten: 99,9% van alle bonen verlaat zonder enige vorm van verwerking Ethiopië… Zo ziet het er vandaag de dag dus uit, tegenover 800 miljoen euro koffie opbrengst staat 3 miljard aan ontwikkelingshulp…
Bijdrage aan een betere wereld
In welke mate is de innovatie nieuw en origineel Fairtrade kennen veel mensen al, FairChain misschien nog niet. Fairtrade koffie is een respectabel idee. Het verzekert lokale boeren van een minimumprijs in ruil voor het groeien en exporteren van ongebrande koffiebonen naar koffiedrinkende landen. Fairtrade is een goede eerste stap, maar de impact hiervan is aanzienlijk minder dan we hadden gehoopt. Het dringt armoede terug, maar op een zeer bescheiden schaal. In een wereldwijde koffieboonexportmarkt die €80 miljard per jaar waard is, genereert Fairtrade slechts €17.5 miljoen extra voor lokale boeren. Het is tijd om dit achter ons te laten. Het is tijd om grootser te denken. Knutselen aan conventionele modellen werkt niet; we doen dit al tientallen jaren met weinig resultaat. Wij van Moyee vinden dat het tijd is voor grote stappen. Met jouw hulp kunnen we dingen radicaal veranderen. Nu meteen.

Pagina Afdrukken
Verzenden per mail

 

Kamer van Koophandel Logo Financiële Telegraaf

Kennispartners:

Logo Atradius NLO logo Logo Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Logo TNO