McNetiq B.V.

McNetiq Controlock

Bedrijfsnaam McNetiq B.V.
KvK Nummer 27156860
Website www.mcnetiq.nl
Beschrijving onderneming McNetiq is het bedrijf van Bas Gravendeel en Edwin van der Heide en legt zich toe op het ontwikkelen en vermarkten van innovatieve toepassingen met magnetisme
Naam innovatie McNetiq Controlock
Beschrijving innovatie In de Nederlandse industrie worden dagelijks vele duizenden tijdelijke staalverbindingen gemaakt. Bijvoorbeeld bouwsteigers verankeren tegen omvallen, scheepsladingen vastzetten, tijdelijke hekwerken en -hijsogen. Meestal gebeurt dit met lasverbindingen, die zijn heel sterk maar zijn meer geschikt voor definitieve bevestiging. Als het nog een keer los moet dan heeft een lasverbinding teveel impact op mens, milieu, materiaal en money. Maar er was geen alternatief voor tijdelijke staalverbinding en die is er nu wel in de vorm van de McNetiq Controlock. Dit is de eerste magneet die controleerbaar is op belastbaarheid (houdkracht) op iedere variabele ondergrond, hierop rust ook het patent. Hiernaast is het systeem explosieveilig (dit i.t.t. lassen) en werkt zonder batterij of andere krachtbron, storingsvrij dus. Door de Controlocktechniek worden magneten veel breder ineens inzetbaar en certificeerbaar voor allerhande veiligheidstoepassingen. McNetiq heeft een succesvol steigerproject achter de rug bij Dow Chemical. Buiten de al genoemde voordelen heeft Dow factor 3,5 op materiaal kunnen besparen en 65 % op de kosten. Het eerste uitontwikkelde en gecertificeerde product is het steigeranker. Als distributeur hiervoor hebben we mondiaal marktleider in steigermaterialen Layher, hier zijn we trots op. De Nederlandse markt voor steigerankers is 114 miljoen euro. Buiten steigerverankering zijn er nog veel meer toepassingen voor de Controlocktechnologie. Momenteel wordt product twee ontwikkeld: een hijs en sjoroog en product drie een valbeveiligingsanker. Hiervoor zijn al geïnteresseerde distributeurs. Uiteindelijk wordt het een productfamilie. De strategie van McNetiq is om toepassingen te definiëren, samen met een distributeur en eindgebruikers een product te ontwikkelen en dan gaat de distributeur het product in zijn eigen specifieke marktsegment vermarkten met McNetiq als ingredient brand. In Nederland zijn zo’n 75.000 gediplomeerde lassers, waarvan 25.000 werkzaam zijn in de industrie: off shore, petrochemie, maritiem en windmolens. Daar worden dagelijks duizenden tijdelijke staalverbindingen gemaakt. Het is te gek dat bijvoorbeeld scheepsladingen per zeereis worden vast gelast. Dit is de markt die McNetiq uitdaagt. De lasbranche wordt zich gelukkig steeds meer bewust van de betrekkelijkheid van tijdelijke lasverbindingen. Zo kan deze grootste concurrent onze klant worden.
Website innovatie
Noodzaak en belang van deze innovatie De Nederlandse industrie (offshore, maritiem, petrochemie) heeft al jaren de thema's veiligheid en duurzaamheid als leidraad. Deze innovatie speelt hier exact op in: Lassen is 1. ongezond werk vanwege giftige dampen die vrijkomen 2. brengt explosie- en brandgevaar met zich mee 3. heeft blijvende invloed op staalkwaliteit (HAZ) 4. de coating moet opnieuw worden aangebracht 5. kost energie. 6. is relatief duur. Dit is nogal wat impact als het om een tijdelijke oplossing gaat. Een magnetische verbinding heeft al deze nadelen niet. Doordat de Controlock een berekenbare en testbare belastbaarheid / houdkracht heeft, kan in plaats van een tijdelijke las beter een dergelijke magneet worden gebruikt. Dat de innovatie relevant is, blijkt duidelijk en aantoonbaar uit de grote interesse vanuit de markt.
Bijdrage aan een betere wereld
In welke mate is de innovatie nieuw en origineel De innovatie is gepatenteerd en dat was nooit gelukt als het systeem al bekend was geweest. Als een meetbare en berekenbare magneet had bestaan, was deze zeker al ingezet voor veiligheidstoepassingen maar dat is tot dusver niet het geval geweest.

Pagina Afdrukken
Verzenden per mail

 

Kamer van Koophandel Logo Financiële Telegraaf

Kennispartners:

Logo Atradius NLO logo Logo Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Logo TNO