Laevo

Laevo

Bedrijfsnaam Laevo
KvK Nummer 58692231
Website www.laevo.nl
Beschrijving onderneming Laevo (wordt uitgesproken als: Lévo) komt van Latijnse woord ‘Levo’ wat verlichten en ontlasten betekent. Laevo B.V. is ontstaan uit het X-arm project, een samenwerking tussen InteSpring B.V. en de Technische Universiteit Delft, gestart in 2010. De ontwikkeling is gedaan met ondersteuning van een grote klankbordgroep (zorgverleners, patiënten, arbo-artsen, inspectie SZW, management) en door uitgebreide studies naar de werkpraktijk. Er zijn verschillende prototypes van de rugondersteuning gebouwd en getest. In juni 2013 is het X-arm project afgerond, kort daarna is Laevo B.V. opgericht, samen met Achmea voor de verdere ontwikkeling van de Laevo.
Naam innovatie Laevo
Beschrijving innovatie De Laevo is een draagbare rug- en borststeun, die voorovergebogen werk en bukken verlicht. Bij het gebruik van de Laevo neemt de fysieke belasting bewezen af. Bijvoorbeeld bij een 40-graden voorovergebogen werktaak: • Neemt de volhoudtijd van de taak met een factor 3 toe. • Neemt de spieractiviteit in de rug met 40 procent af. Door minder spieractiviteit en druk op de wervels nemen rugklachten af. Hierdoor neemt de productiviteit toe en blijven medewerkers duurzaam inzetbaar. Het is ons streven om iedereen die fysiek zwaar werk doet, zoals order-picken of verzorging aan bed, tot hun 67ste gezond en werkzaam te houden.
Website innovatie
Noodzaak en belang van deze innovatie Zo’n 14% van alle werknemers in Nederland heeft rugklachten. 12% werkt in Nederland regelmatig in een ongemakkelijke houding[1]. In Nederland alleen al zijn er 7,2 miljoen verzuimdagen door lage rugklachten en de schattingen aan maatschappelijke kosten variëren van 5-10 miljard euro per jaar. Rugklachten is een top-3 oorzaak van verminderde kwaliteit van leven. Bescherming van de rug is in verschillende branches van groot belang. Zorgverleners en mantelzorgers moeten langdurig kunnen zorgen aan bed. Bijvoorbeeld bij wassen, tandenpoetsen en scheren moet er over de bedrand naar de patiënt geleund worden. De voorovergebogen houding is daarbij zeer belastend voor de rug. Op ieder moment heeft meer dan 12% van de professionele zorgverleners serieuze rugklachten. Ook in de industrie zijn er fysieke beroepen met hoge rugbelasting en een voorovergebogen houding, zoals in de logistiek (orderpicking) en machinebediening. Laevo draait om het verhogen van de DUURZAME INZETBAARHEID van werknemers. De Laevo biedt bescherming tegen rugklachten en helpt zo medewerkers langer inzetbaar te houden. De verwachting is dat er met de Laevo minder verzuim is. Het verzuim zal ook korter worden, omdat er eerdere werkhervatting mogelijk is. Zo dalen met de Laevo verzuim- en zorgkosten. Daarnaast neemt de productiviteit van de medewerkers toe. Een goede gezondheid is de basis voor een gelukkig en waardevol leven, zowel op het werk als privé.
Bijdrage aan een betere wereld
In welke mate is de innovatie nieuw en origineel Er zijn commercieel geen alternatieve exoskeletten of houdingsondersteuningen beschikbaar met eenzelfde effectiviteit, praktisch comfort, vrijheid van bewegen en gebruikersacceptatie. Bij klanten waar een hoge fysieke belasting op de rug speelt maakt de Laevo een goede businesscase, omdat het een interventie is die met de medewerker meegaat van werkplek naar werkplek, van taak naar taak. Het is dus effectief en relatief betaalbaar.

Pagina Afdrukken
Verzenden per mail

 

Kamer van Koophandel Logo Financiële Telegraaf

Kennispartners:

Logo Atradius NLO logo Logo Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Logo TNO