Optics11 BV

Nano-indentatie

Nanoindenter

Bedrijfsnaam Optics11 BV
KvK Nummer 52469417
Website www.optics11.com
Beschrijving onderneming Optics11 ontwikkelt en bouwt sensoren in glasvezels en de bijbehorende uitleessystemen voor academisch onderzoek en industriele toepassingen.
Naam innovatie Nano-indentatie
Beschrijving innovatie Met een zeer gevoelige sensor op de top van een glasvezel en een zelf ontwikkelde 'interferometer' kunnen we materiaal eigenschappen meten die voorheen moeilijk of niet te meten waren, en hebben hiermee een onderzoek- en toepassingsgebied geopend in TERM, Tissue Engineering and Regenerative Medicine. Ook in andere gebieden, industrieel materiaal onderzoek, cell biologie, lijkt ons systeem zeer toepasbaar te zijn. We creëren de sensor dmv MEMS technologie op een klein stukje glas (ferrule) dat aan het eind van de glasvezel wordt geplaatst en met een laser systeem op afstand wordt uitgelezen. We kunnen daarbij bewegingen van ver onder de nano-meter meten.
Website innovatie http://optics11.com/technology/piuma-technology
Noodzaak en belang van deze innovatie Mechanische krachten spelen in de (cel) biologie een belangrijke rol, groei van tissue vanuit stamcellen wordt (zo blijkt) o.a. bepaalt door krachten vanuit de structuren rondom de cellen. Die krachten kunnen zeer klein zijn en daarmee moeilijk te meten. Ons systeem heeft daarbij de meetbare grenzen verlegd. Voor het groeien van tissue, organen, kraakbeen, botten is deze kennis essentieel.
Bijdrage aan een betere wereld
In welke mate is de innovatie nieuw en origineel De technologie is ontwikkeld aan de VU in Amsterdam en is gepatenteerd, Optics11 heeft een (exclusieve) licentie. Er zijn op dit moment (nog) geen vergelijkbare systemen op de markt die met hetzelfde principe werken. Wel zijn met AFM (Atomic Force Microscopy) vergelijke metingen te doen, maar die systemen zijn veel complexer, vergen expertise om te gebruiken en zijn minder toepasbaar (bijv in hydrogels, oplossingen waarin cellen kunnen groeien).

Pagina Afdrukken
Verzenden per mail

 

Kamer van Koophandel Logo Financiële Telegraaf

Kennispartners:

Logo Atradius NLO logo Logo Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Logo TNO