Mini-documentaire reeks Aan de slag met Internet of Things

Willem Vermeend, aanjager van het Doorbraakproject MKB Innoveert, lanceert donderdag 1 oktober 2015 de vijfdelige mini-documentaire reeks 'Aan de slag met Internet of Things' tijdens de Dag van de Innovatie van de Kamer van Koophandel.

Doel van deze online serie is om zo veel mogelijk ondernemers te informeren wat het Internet of Things (IoT) is, waar de kansen liggen en hoe er geld mee is te verdienen. De serie is een initiatief van de Kamer van Koophandel, TNO en de Doorbraak MKB Innoveert in samenwerking met ECP | Platform voor de InformatieSamenleving, het Ministerie van Economische Zaken, MKB Nederland en Surfsara. Klik hier om de trailer te bekijken.

Digitale revolutie

Internet of Things oftewel slim verbonden producten en diensten wordt ook wel de volgende digitale revolutie genoemd die kansen biedt voor bedrijven in alle sectoren en nieuwe business modellen mogelijk maakt. Elektronicacomponenten zoals RFID-tags, sensoren en geheugenchips worden steeds kleiner, krachtiger en goedkoper. En de smartphone kan als afstandsbediening van slimme producten dienen en fungeren als ‘data doorgeefluik’ om via het internet informatie uit te wisselen. Dat de smartphone zo is ingeburgerd, verlaagt de drempels om een groot deel van de wereldbevolking als potentiële klant te bereiken.

Lancering Willem Vermeend

Willem Vermeend -aanjager van het Doorbraakproject MKB Innoveert- lanceert aflevering 1 van de docureeks op donderdag 1 oktober tijdens de Dag van de Innovatie van de Kamer van Koophandel. Hij belandt op de bank bij Marijke Roskam (bekend van BNR) die hem interviewt over de impact en business kansen van het IoT. Vermeend over de serie: 'De gemiddelde MKB-er heeft al wel eens gehoord van Internet of Things maar is er zelf nog niet mee aan de slag. Dat is zonde, want IoT biedt interessante business kansen voor bijna elk soort onderneming. Deze aantrekkelijk gefilmde serie laat dat met drie concrete voorbeelden uit drie verschillende sectoren uitstekend zien.'

Drie innovatieve ondernemers

We volgen in de docureeks 'Aan de slag met Internet of Things' drie innovatieve ondernemers die al in een vroeg stadium aan de slag gingen met IoT. Zij leggen uit hoe zij -elk op een andere manier- een business model rondom IoT hebben ontwikkeld. De ondernemers zijn alle drie enthousiast over de kansen die het hen biedt, maar vertellen ook eerlijk over de valkuilen.

Zo horen wij van Harry Viet (PestWatcher) hoe hij zijn klanten een duurzame IoT oplossing biedt waarbij plaagdieren door slimme sensoren realtime zijn te volgen en het gebruik van gif vaak niet meer nodig is. Omar Tegel van Top Vision Group (presentatiesystemen voor optiekwinkels) kan met IoT de online winkelbeleving in fysieke winkels doorzetten, biedt daarin iets unieks, wat hij wereldwijd kan verkopen. En Jan Drenth van Apothekers Combinatie Veendam legt uit hoe een temperatuursensor automatisch meldt wanneer medicijnen niet meer de juiste temperatuur hebben. Met zijn IoT oplossing bespaart hij arbeidstijd en de kosten voor het weggooien van medicijnen. Ook komen er in de reeks diverse IoT experts aan het woord waaronder Joris Castermans, adviseur en IoT-expert bij de Kamer van Koophandel en Martin van Rijn, consultant en expert Sensor Systems bij TNO.


Pagina Afdrukken
Verzenden per mail

 

KvK logo   Logo FinanciĆ«le Telegraaf

Kennispartners:

Logo Atradius NLO logo Logo Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Logo TNO