Zilt Proefbedrijf, 13e plaats MKB Innovatie Top 100 2016

Ziltproefbedrijf

Logo Zilt ProefbedrijfMonnikenweg 4
1791 NT Den Burg
Telefoon: 06 513 27 951

Facebook Twitter

Website

Ziltproefbedrijf

Een zilt biertje aan de Texelse kust

Wereldwijd worden door verzilting grote gebieden onbruikbaar voor gangbare landbouw. Voor de gebruikelijke landbouwgewassen is zout water immers schadelijk. Daarom is de reguliere landbouw erop gericht verzilting zo veel mogelijk te voorkomen. Zilt Proefbedrijf, Tested on Texel, draait de zaken om. Waarom verzilting bestrijden als verzilting ook benut kan worden? Het bedrijf begon een proeftuin voor onderzoek naar gewassen die gedijen in brak water.

Verrassende smaakervaringen

Al sinds 2015 teset Zilt Proefbedrijf met aardappelen, gerst en biet. Gekeken wordt welke rassen het goed doen op de zoutere grond, maar ook welke nieuwe planten geschikt zijn. Ook experimenteert het bedrijf met nieuwe smaakvolle producten. Want waarom zou de consument naast een zilte aardappel geen zilt biertje willen gebruiken? Of een kruidige zilte salade van jong strandbietblad? Allerlei nieuwe combinaties zijn denkbaar waarmee topkoks verrassende smaakervaringen realiseren.

Nederland voorloper

Samen met prof. dr. Jelte Rozema en dr. Arjen de Vos van de Vrije Universiteit Amsterdam experimenteert de Texelse ondernemer Marc van Rijsselberghe van Zilt Proefbedrijf met teelt en vermarkting van zoutresistente nieuwe groenten, zoals zeekool en strandbiet. Zo'n honderd restaurants in Nederland nemen de producten af. Zilt Proefbedrijf wil graag Nederland voorloper laten zijn in onderzoek naar en ontwikkeling van zouttolerante landbouwgewassen.


Pagina Afdrukken
Verzenden per mail

 

KvK logo   Logo FinanciĆ«le Telegraaf

Kennispartners:

Logo TNO   Logo Rijksdienst voor Ondernemend Nederland