Zaken doen met Duitsland

Brandenburger Tor Berlijn

Bent u een Haagse ondernemer uit het midden- en kleinbedrijf (mkb) en ziet u kansen in Duitsland? De gemeente Den Haag en haar partners bieden ondersteuning en advies bij uw voorbereiding en netwerkactiviteiten om succesvol zaken te doen op de Duitse markt. Voor een goede start moet u voldoende kennis hebben van de markt, cultuur en taal. Ook heeft u een goed netwerk nodig. In 2018 ondersteunt de gemeente Den Haag 10 ondernemers op weg naar succesvol zaken doen in Duitsland. Bent u hierin geïnteresseerd? Meld u dan aan voor de pilot.

De gemeente wil mkb-ondernemers stimuleren om de economische kansen te benutten die internationaal zaken doen biedt. Daarom begeleidt de gemeente, samen met de Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK), Haagse mkb-bedrijven intensief bij het betreden van de Duitse afzetmarkt.

Pilot

Tot en met 19 februari 2018 12.00 uur kunnen Haagse ondernemers zich aanmelden voor het pilotproject 'begeleiding marktvergroting Duitsland'. Vanaf maart 2018 krijgen 10 ondernemers 6 tot 8 maanden lang intensieve begeleiding door (kennis)partners van de gemeente om de Duitse markt optimaal te benaderen en zaken te doen met Duitse handelspartners.

Verwachtingen aan deelnemende ondernemers

  • U bent mkb-ondernemer of startup.
  • U bent gevestigd in Den Haag, Rijswijk of Voorburg.
  • U bent beschikbaar tijdens de pilotperiode vanaf maart tot uiterlijk december 2018.
  • U bent bereid om deel te nemen aan een aantal evenementen en afspraken in Den Haag en Duitsland, waaronder netwerkevenementen en een delegatiereis richting Duitsland.
  • U houdt van een proactieve, grondige en professionele aanpak.
  • U bent bereid uw ervaringen te delen door middel van interviews of korte pitches. Uw ervaringen zijn een inspiratie voor andere Haagse bedrijven.

Kosten

De gemeente financiert het marktbegeleidingstraject en een cultuur- en taalworkshop. Eventuele aanvullende reis- en verblijfkosten betaalt u zelf.

Selectieprocedure

Geïnteresseerde ondernemers vullen de online vragenlijst in. Op basis van de antwoorden maakt een team van experts een 1e selectie. Hierbij beoordeelt het team op ervaring, ambities en potentie van uw bedrijf op de Duitse markt. Bij onduidelijkheden neemt het team contact met u op. In de 2e fase volgen intakegesprekken met de geselecteerde bedrijven waarbij verder wordt gesproken over uw ambities om uw markt te vergroten. De 10 geselecteerde bedrijven worden begin maart 2018 bekendgemaakt.

Aanmelden

Meld u aan voor de 'begeleiding marktvergroting Duitsland'. In het aanmeldformulier staan vragen over uw motivatie en doelen om zaken te doen in Duitsland. Uw gegevens worden door de gemeente vertrouwelijk behandeld.

Inhoud van de begeleiding

Is uw bedrijf geselecteerd? Dan doorloopt u de volgende stappen:

1. Intakegesprek
Tijdens een intakegesprek bespreekt u met een ervaren exportmanager van de DNHK uw doelen voor Duitsland en de doelgroep die de DNHK voor u in Duitsland zal benaderen. De DNHK zal een Duits bedrijfsprofiel voor u opzetten en een marktscan uitvoeren.

2. Duitsland online
Heeft uw bedrijf al een Duitstalige website, dan zal er een scan van uw website gemaakt worden. Als het nodig is dan krijgt u advies over hoe u uw website optimaal op de Duitse markt kunt afstemmen.

3. Contact met Duitse zakenpartners
Na deze basisstappen benadert de DNHK, samen met u, de Duitse gesprekspartners en stelt uw bedrijf of producten voor. Doelstelling is om 3 tot 5 gesprekken te organiseren met mogelijke zakenpartners, distributiepartners of handelsvertegenwoordigers.

4. Duitse taal
Basisbeheersing van de Duitse taal geeft u een voorsprong wanneer u zaken doet met Duitsland. Een 3-daagse intensieve taal- en cultuurtraining helpt u of een collega op weg om zo goed mogelijk met Duitse zakenpartners te communiceren.

5. Samen naar Duitsland
Samen met een deskundige exportadviseur van de DNHK gaat u een dag naar afspraken in Duitsland om uw netwerk te ontwikkelen en samenwerkingen tot stand te brengen. Om u voor te bereiden krijgt u een gedetailleerde informatiemap met een planning en achtergrondinformatie over uw gesprekspartners.

Contact

Wilt u meer informatie? Of wilt u niet meedoen met de pilot, maar wel op de hoogte blijven? Neem contact op met:

  • Marijn Leijten, International Trade Officer gemeente Den Haag
  • Telefoonnummer: +31 6 41 22 61 89 / +31 70 353 41 97
  • E-mailadres: marijn.leijten@denhaag.nl

Internationaal ondernemen

Internationaal zaken doen biedt mkb-ondernemers uit Den Haag grote kansen, maar vraagt een goede voorbereiding. Kennis van belangrijke ontwikkelingen, cultuur en taal is onmisbaar om uw afzetmarkt te vergroten, net als een goed netwerk. De gemeente biedt ondernemers hierbij extra ondersteuning zodat Haagse internationale ambities een succes kunnen worden.

Bron: Gemeente Den Haag


Pagina Afdrukken
Verzenden per mail

 

KvK logo   Logo FinanciĆ«le Telegraaf

Kennispartners:

Logo Atradius NLO logo Logo Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Logo TNO