Shellfish Protection, 11e plaats MKB Innovatie Top 100 2018

Shellfish Protection

Shellfish Protection logoMagnolialaan 32
4401 HJ Yerseke
Telefoon: 06 555 48 914

Website


De redding van de Zeeuwse oester

Oesterkwekers in Zeeland kampen al jarenlang met een ware plaag. Een zeeslak, de oesterboorder, zorgt voor sterfte van 90% van de (jonge) oesters. De slak, afkomstig uit Japan, boort letterlijk een gaatje in de oester waardoor deze sterft. De oestersector staat hierdoor onder grote (financiële) druk. Maar oesterkweker Nico Boertjes van Shellfishprotection heeft een oplossing.

Oesterboorderkor

Op een oesterperceel van 50.000 m2 in de Oosterschelde kunnen wel tot 2 miljoen oesterboorders zitten. De zeeslakken gedijen prima door onze zachte winters en vermeerderen snel. Shellfishprotection bouwde een standaard oesterkor, waarmee men oesters vangt, om tot een oesterboorderkor. Op ingenieuze en gepatenteerde wijze scheidt deze kor de slakken van de oesters. De slakken komen terecht in een opvangbak terwijl de oesters op de bodem achterblijven. Uit onderzoek van Hogeschool Zeeland blijkt dat een perceel na een lange dag slakken vangen 100% oesterboordervrij is.

Van plaag naar grondstof

Het is nu zaak dat elke oesterkweker deze oplossing toepast. Shellfishprotection verhuurt de korren daarom aan andere oesterkwekers. Er is dus geen hoge investering nodig. Inmiddels is er ook interesse vanuit het buitenland voor de oesterboorderkor. De onderneming heeft ook een slimme oplossing voor de gevangen oesterboorders. In plaats van lege mosselschelpen te kopen worden nu lege oesterboorderschelpen gebruikt om oesterbroed (zeer jonge oesters) te vangen. Van vervelende plaag naar nuttige grondstof dus!


Pagina Afdrukken
Verzenden per mail

 

KvK logo   Logo FinanciĆ«le Telegraaf

Kennispartners:

Logo Atradius NLO logo Logo Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Logo TNO