Saskia van den Muijsenberg

Dayna Baumeister

Dr. Dayna Baumeister is heldin van minister Saskia van den Muijsenberg uit het Innovatiekabinet. Dayna is Co-founder en Partner van Biomimicry 3.8 en Professor of Practice van het Biomimicry Center van de Arizona State University. Ze is de grondlegger van de eerste mondiale master voor certificering van kennis over Biomimicry. Als systeemdenker van duurzame ontwerpen werkt ze voor multinationals als Nike, Boeing en Procter & Gamble.

Leren van de natuur

"Mijn Apollodroom is dat we beter snappen hoe de natuur werkt, en dat we die kennis standaard integreren in ons werk en de dingen die we ontwikkelen. We leven te kort op deze planeet om ons alleen te baseren op kennis via internet. Daarbij kun je denken aan het ontwerp van steden. We zitten in de transitie naar gebouwen die minder giftige stoffen herbergen, maar de volgende stap is dat de gebouwde omgeving een ecosysteem wordt waarin eigen water wordt gefilterd en lucht gezuiverd. Koolstof wordt dan gevangen door gebouwen. Dat is iets wat in de natuur ook al gebeurd."

"Laat jongeren in het onderwijs ook kennis maken met de kracht van de natuur. Zorg voor meer creativiteit en samenwerking tussen verschillende disciplines. Voel je prettig met wat je nog niet weet en richt je daarop. Dan ontdek je de mogelijkheden van groei. Een bedrijf als Nike heeft daarmee oplossingen gekregen vanuit de muziekwereld in combinatie met de kenmerken van vogels."

Minister van vooruit naar de natuur

Saskia van den MuijsenbergSaskia van den Muijsenberg richtte in 2010 biomimicryNL op. Daarvoor werkte zij lange tijd op de terreinen marketing, changemanagement en strategische innovatie voor oa Shell en Telegraaf Media Groep.

Bevangen door de kracht van 3,8 miljard jaar R&D uit de natuur bekwaamde zij zich tot eerste gecertificeerde professional in Nederland. Sindsdien ontwikkelt zij voor en met professionals en organisaties innovatieve, duurzame oplossingen voor hun bedrijfsmatige en maatschappelijke uitdagingen.

Ook inspireerde zij met presentaties, workshops en masterclasses al duizenden studenten en professionals wereldwijd tot nieuwe ideeën en (business) kansen.

Twitter LinkedIn

Apollodroom Saskia van den Muijsenberg

"Mijn Apollodroom is dat we meer innoveren met de natuur en dat dit leidt tot een vorm van convergentie waarbij een deel van de winst ten goede komt van de natuur. Zo heeft de kennis van de gekartelde staartvin van de bultwalvis geleid tot een nieuw rotorblad voor windmolens die ook bij lagere windsnelheden nog energie kunnen opwekken. En in diezelfde droom hoop ik dat elke grote onderneming niet alleen werknemers uit de sector techniek maar ook uit biomimicry in dienst neemt.

In het onderwijs zouden we daarvoor al bruggen moeten slaan. Biologen moeten met economen en techneuten leren samen te werken. Het onderwijs kan daar een voortrekkersrol in spelen door de scheiding tussen faculteiten op te heffen. Een holistische benadering leidt altijd tot nieuwe en betere inzichten."


Pagina Afdrukken
Verzenden per mail

 

KvK logo   Logo FinanciĆ«le Telegraaf

Kennispartners:

Logo Atradius NLO logo Logo Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Logo TNO