NETICS BV, 52e plaats MKB Innovatie Top 100 2018

NETICS BV

NETICS logoEdisonweg 10
2952 AD Alblasserdam
Telefoon: 06 229 60 671

Facebook Twitter LinkedIn

Website

Bouwstenen en huis van baggerspecie met wc-papier

Innoveren kun je leren. Maar wat is het geheim van een goede innovatie?

"Stilstand is achterstand. Daar zijn wij als ingenieursbureau heilig van overtuigd. Daarom doen wij het liefste waartoe engineers zijn opgeleid: ingenieuze oplossingen bedenken. Dat we dit jaar we voor de vijfde maal zijn genomineerd voor de MKB Innovatie Top 100. Dat bewijst: innoveren kun je leren."

Eldert Besseling - Netics

Huizen van wc-papier

Bouwen met bagger. NETICS is het enige bedrijf in de wereld dat zich daarmee bezighoudt. Het bedrijf is specialist in het omzetten van waardeloze modder in waardevolle bouwelementen. NETICS is wereldwijd al in 14 landen actief met deze gepatenteerde techniek.

Bagger

Bagger ontstaat bijvoorbeeld in rivierdelta’s. Maar ook op kleinere schaal in sloten en kanalen. Men ziet het als afval en voert het normaal gesproken af. NETICS ziet dat anders. Zij ontwateren de bagger en voegen lokale grondstoffen, zoals hennep- of rijstvezels, toe om het te stabiliseren. Dan persen ze het gecombineerde materiaal tot bouwblokken waarmee dammen, dijken maar ook huizen gebouwd worden. Dit is sneller en goedkoper dan bouwen met minder duurzame bouwstoffen zoals baksteen en cement.

Waterschappen

In Nederland houden waterschappen zich bezig met baggeren en rioolwaterzuivering. Daar ligt een kans om twee afvalstoffen, bagger en cellulose (gerecycled wc-papier), om te zetten in hoogwaardige bouwblokken. Dat deed NETICS in opdracht van Wetterskip Fryslân dan ook. In plaats van het afvoeren en verbranden van de afvalstoffen onstaan er nu juist bouwblokken die zelfs geschikt zijn om huizen mee te bouwen. Van wc-papier tot huis dus. Dit is één van de meest concrete voorbeelden van de circulaire economie in de bouwsector.


Pagina Afdrukken
Verzenden per mail

 

KvK logo   Logo FinanciĆ«le Telegraaf

Kennispartners:

Logo Atradius NLO logo Logo Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Logo TNO