Lars van Ginhoven

Annette Harberink

Annette Harberink is heldin van minister Lars van Ginhoven uit het Innovatiekabinet. Annette bestiert de biologisch-dynamische Natuurderij Keizerslande aan de IJssel. Dit melkveebedrijf heeft belangrijke neventaken als grootschalig natuurbeheer, verhoging van de biodiversiteit, watermanagement alsmede recreatie en educatie. Het bedrijf beslaat ca 170 ha, werkt nagenoeg met gesloten kringlopen en ontvangt geen subsidies. Twee derde van de inkomsten komt uit melk en vlees, de rest uit natuur- en waterbeheer.

Voedselproductie en natuurbeheer combineren

,,Mijn Apollodroom is dat de vlees- en zuivelindustrie niet meer voor de grootste uitstoot van broeikasgassen zorgt. Ik wil laten zien dat voedselproductie kan worden gecombineerd met natuurbeheer. Lobbyclubs voor de huidige kapitalistische landbouw, maar ook rigide regelgeving maken dit streven haast onmogelijk."

"Ik hoop dat het onderwijs ruimte biedt om constructief kritisch te kijken naar de huidige manier van werken in de agrarische sector. Op onze Natuurderij geven we jaarlijks aan twee- tot drieduizend mensen voorlichting. Met een beetje steun van de Postcodeloterij zou ik dat graag willen uitbreiden, maar ook door meer mensen te laten proeven van echte en gezonde producten."

Minister van nieuwe rijkdom: deeleconomie, van bezit naar gebruik, consuminderen, functionele economie, crowdfunding

Lars van GinhovenDelen is het nieuwe vermenigvuldigen is het levensmotto van Lars van Ginhoven. Na een succesvolle carrière in het reguliere bedrijfsleven (oa verkoopleider Lidl) is hij thans ‘boeroloog’ op zijn zorg- en recreatieboerderij de Kleine Wildenberg in Diepenveen, onder de rook van Deventer.

Een deel van zijn bezittingen deelt hij met anderen, zoals een monumentale boot, camper en onbewoond eiland op de Westeinderplassen. De komende jaren wil hij zijn rijkdom (zonder bezit of euro’s) verder uitbreiden met nog meer mogelijkheden en gebruikers.

Twitter LinkedIn

"Mijn buurvrouw Anette Harberink inspireert mij. Annet is een eigentijdse boerin op een modern biologisch landbouwbedrijf. Op haar Natuurderij pakt ze problemen bij de oorsprong aan door kennis, middelen en passie te delen met iedereen die daarvoor open staat."

Apollodroom Lars van Ginhoven

"Mijn Apollodroom is mede gebaseerd op: Oudheden gaven ons al mee: "Wie rijk wil zijn, moet niet zijn vermogen vermeerderen, maar zijn hebzucht verminderen" en "De aarde biedt voldoende om ieders behoefte te bevredigen maar niet ieders hebzucht."

Alles is met elkaar verbonden, er is genoeg, maar niet alles is eerlijk verdeeld. Delen begint in het klein met gezond boeren verstand. Kijk eens in je eigen omgeving welke overwaarde kan beschikbaar komen en hoe kun jij ervoor zorgen dat dit op een plek komt waar deze waarde benut wordt (zonder dat daar een financiële transactie aan gekoppeld is) en ga dit dan doen! Ervaringen en belevingen zijn niet in geld uit te drukken maar krijgen zo meer kans. Delen op basis van vertrouwen en wederzijdse afhankelijkheid is al eeuwenoud maar krijgt als deeleconomie in de huidige tijd ongekende mogelijkheden."


Pagina Afdrukken
Verzenden per mail

 

KvK logo   Logo FinanciĆ«le Telegraaf

Kennispartners:

Logo Atradius NLO logo Logo Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Logo TNO