Jan van Betten

Stientje van Veldhoven

Stientje van Veldhoven is de heldin van minister Jan van Betten uit het Innovatiekabinet. Als Tweede Kamerlid van D66 is zij al drie keer uitgeroepen tot groenste politicus van het jaar. Stientje zegt zich in te zetten voor meer energiebesparing voor particulieren en bedrijven, meer bescherming van onze natuur en meer hergebruik van grondstoffen.

Schone lucht in steden

"Mijn Apollodroom is dat de lucht in de steden net zo schoon wordt als in het Alpengebied. Dat is goed voor onze gezondheid, maar het dwingt ons ook beter na te denken over technologische oplossingen die er al zijn. Dat kan variëren van nieuwe logistieke concepten voor distributie in binnensteden en de zelfrijdende auto tot design voor recycling van afval zodat afval niet meer verbrand hoeft te worden. Met deze transitie ontstaan ook kansen voor het bedrijfsleven."

De scholing moet hierop worden aangepast. We moeten leren denken en werken in ketens. Dat betekent geen producten meer maken die niet herbruikbaar zijn. Dat geldt ook voor lithium batterijen in elektrische auto's. Na gebruik moeten er restproducten van gemaakt kunnen worden. Of eventueel ander materiaal worden gebruikt. Dat vergt veel meer flexibiliteit. Daar kan het onderwijs niet vroeg mee beginnen, zoals gelukkig al het geval is op Montessori- en Daltonscholen.

Minister van dichtbij: local for local, civic economy, prosumer

Jan van BettenWas directeur Reed Elsevier Duitsland en besloot zich daarna met Nudge volledig te wijden aan het dichterbij brengen van een duurzame samenleving.

Nudge is sinds 2010 een social enterprise en werkt samen met 300 ondernemingen, NGO’s, overheden en meer dan 45.000 burgers op het gebied van duurzame initiatieven. De filosofie is erop gebaseerd dat veranderingen van onderaf tot stand komen. Voor zijn werk kreeg Jan al het duurzaam lintje op Duurzame Dinsdag.

Twitter LinkedIn

"Mijn vrouwelijke heldin is Stientje van Veldhoven, tweede kamerlid voor D’66. Ze is betrokken, ‘dichtbij’ in termen van ‘gewoon’ en ‘benaderbaar’, heeft een groot hart voor een ‘betere wereld’ en combineert idealen met realisme."

Apollodroom Jan van Betten

"Mijn Apollodroom is een wijk te bouwen met afvalplastic uit de stad. Rotterdam heeft deze ambitie in het kader van de kandidatuur voor de Wereld Expo in 2025. De stad, maar ook het Havenbedrijf, van Gansewinkel Afvalverwerking en vele anderen ondersteunen dit initiatief. Door deze nieuwe vorm van denken, werken en handelen ontstaan er nieuwe kennis, banen en mogelijkheden.

Het onderwijs kan er op inspelen door nieuwe technieken te ontwikkelen voor de bouwsector naast het bouwen met hout, metaal en steen. Maar verwezenlijking van deze droom biedt ook kansen voor andere logistieke systemen en de verdere ontwikkeling van een circulaire economie."


Pagina Afdrukken
Verzenden per mail

 

KvK logo   Logo FinanciĆ«le Telegraaf

Kennispartners:

Logo Atradius NLO logo Logo Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Logo TNO