Hygear uit Arnhem wint Mercedes-Benz BlueEFFICIENCY Award


Duurzame mobiliteit naar een hoger plan brengen

Op 12 juni 2013 heeft Mercedes-Benz Nederland de BlueEFFICIENCY Award uitgereikt aan de Arnhemse onderneming HyGear. De Hydrogen Generation Systems (HGS) van HyGear produceren op kleine schaal waterstofgas uit aardgas. De prijs is uitgereikt tijdens de drukbezochte manifestatie ter ere van de MKB Innovatie Top 100 in Eindhoven.

Dit jaar is het voor de vierde keer dat Mercedes-Benz Nederland de BlueEFFICIENCY Award uitreikt aan een onderneming die met haar Top 100 uitverkiezing de beste innovatie levert op het gebied van duurzame mobiliteit. Met de speciale prijs onderstreept Mercedes-Benz Nederland het belang dat zij toekent aan duurzame mobiliteit in de MKB Innovatie Top 100. Initiatiefnemer van de MKB Innovatie Top 100 is Syntens Innovatiecentrum die de manifestatie voor de achtste keer heeft georganiseerd. Mercedes-Benz Nederland en NRC Media ondersteunen het evenement. De Mercedes-Benz BlueEFFICIENCY Award is uitgereikt door Martin Hegeman, directeur divisie Mercedes-Benz Car. De winnaar gaat op kosten van Mercedes-Benz Nederland naar Stuttgart om daar in de Mercedes-Benz fabriek en in het Mercedes-Benz Museum te zien hoe de Duitse automobielproducent zelf in de loop van vele decennia het begrip duurzame mobiliteit vorm heeft gegeven.

Bijzondere winnaar

Uit vele innovatieve oplossingen die Nederlandse MKB bedrijven dit jaar hebben ontwikkeld om duurzame mobiliteit op een hoger plan te brengen, heeft de vakjury met overtuiging de BlueEFFICIENCY Award toegekend aan een onderneming die vandaag al een bijdrage levert aan duurzame mobiliteit en binnen dat systeem tegelijkertijd werkt aan een oplossing die op termijn het effect kan verveelvoudigen. HyGear doet dat als een specialist in het verkleinen van installaties voor chemische processen die op het eerste gezicht alleen efficiënt zijn uit te voeren bij grootschalige productie. HyGear's Hydrogen Generation Systems bewijzen dat die gedachte is achterhaald. De installatie die waterstof produceert uit aardgas vermindert de vraag naar wegtransport en behoefte aan opslag. De installatie produceert naar behoefte on site. Dat gebeurt bij ondernemingen die waterstof nodig hebben voor een productieproces en bij vulstations die waterstof aan het wegverkeer leveren.

De waterstof van een HyGear installatie brengt de komst van de nieuwe generatie elektrische voertuigen een stap dichterbij. Met waterstof is het mogelijk om zonder batterijen toch een elektrisch aandrijving te gebruiken. HyGear kan haar huidige bijdrage aan duurzame mobiliteit nog verder versterken door de ontwikkeling van een installatie die gebruik maakt van biogas, bij voorkeur lokaal gewonnen. En dat is precies waar de winnaar van dit jaar aan werkt.

Jury BlueEFFICIENCY Award

De winnaar is gekozen door een vakjury, met ondersteuning van Herman Poos van Syntens Innovatie Centrum. De juryleden zijn:

  • Joris Craandijk, jurylid MKB Innovatie Top 100
  • Carlo Brantsen, hoofdredacteur Carros Magazine en presentator TROS Autoshow
  • Hans van Zwet, onafhankelijk journalist op het gebied van vervoer en logistiek
  • Huub Dubbelman, manager Corporate Communications Mercedes-Benz Nederland B.V.

Pagina Afdrukken
Verzenden per mail

 

KvK logo   Logo FinanciĆ«le Telegraaf

Kennispartners:

Logo Atradius NLO logo Logo Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Logo TNO