Europese steun voor slimme en schone innovaties in Oost Nederland

Van duurzaam karton tot zorgrobots. Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) investeert 3 miljoen euro in vier slimme en duurzame innovaties in Gelderland en Overijssel. Samen met de eigen bijdragen van bedrijven een investering van 7,5 miljoen in de economie van Oost-Nederland.

HOPPA! Voor duurzaam karton

In het project ‘HOPPA! HOge Prestatie PApier’ worden verschillende nieuwe biobased hulpstoffen onderzocht. Deze stoffen moeten ervoor zorgen dat papier en karton niet alleen recyclebaar en biologisch afbreekbaar is, maar ook sterk genoeg is en goed bedrukt kan worden. Stichting KCPK en NKO B.V. (Arnhem), en ICK B.V. (Rotterdam) ontvangen hiervoor een subsidie van €165.000. De totale kosten bedragen €73.000.

Mr Brain brengt hersenen beter in beeld

In het project ‘MR Brain’ wordt gewerkt aan een snellere en betere MRI van de hersenen. Bij de huidige technologie wordt neurologisch onderzoek belemmerd door lage beeldresolutie en lange scantijden. Mr Brain brengt een serie high-tech producten samen tot één hard- en software product (plug ’n play). Stichting Katholieke Universiteit (Wageningen), MR Coils B.V. (Zaltbommel,), Screenpoint Medical B.V. (Nijmegen) en Stichting Katholieke universiteit (Wageningen ontvangen hiervoor een subsidie van €1.980.000. De totale kosten van het projecten bedragen €4.951.000.

Robotica in de langdurende zorg

In deze proeftuin kunnen mkb-bedrijven in een woon-/zorgomgeving samen met cliënten, mantelzorgers en zorgprofessionals hun roboticatechnieken toetsen. Hierdoor kunnen bedrijven hun innovaties voor de langdurige zorg sneller naar de markt brengen. Het consortium Siza innovatieprojecten B.V. (Arnhem), Mijnrobots.nl (Wijchen), Hogeschool Arnhem Nijmegen (Arnhem), Tinybots B.V. (Nijmegen), Roessingh R en D B.V. (Enschede), Gable Systems B.V. (Hengelo) en Stichting Zuyd hogeschool (Heerlen) ontvangt een totaal subsidiebedrag van €295.000. De totale kosten bedragen €680.000.

Meten is weten met Citizen Science

Consumenten, patiënten en burgers verrichten zelf steeds meer metingen op het gebied van voeding, gezondheid en milieu. In de proeftuin ‘Citizen Science’ worden de hiervoor benodigde mobiele en handheld- sensoren, van mkb-ers, gevalideerd. De kwaliteit van de metingen met vloeistof (water, bloed, traanvocht), gas (adem, lucht), of voedingsmiddelen wordt hiermee betrouwbaar en wetenschappelijk onderbouwd. Stichting Katholieke Universiteit (Wageningen), Stichting Wageningen Universiteit (Wageningen), Universiteit Twente (Enschede), eNose B.V. (Zutphen), AgriFirm Group B.V. (Apeldoorn,), CBMR Scientific Nanoscience B.V. (Doornenburg), Qmicro B.V. (Enschede), Stichting Privacy by Design (Nijmegen) en TFS Europe B.V. (Nijmegen) ontvangt een subsidiebedrag van €597.000. De totale kosten bedragen € 1.439.000.

OP-Oost 2014-2020

Tot 2020 stelt de EU stelt in de periode €100 miljoen beschikbaar voor slimme en schone innovaties in Oost-Nederland. Daar blijft het niet bij: ook het Rijk, bedrijven, kennisinstellingen en de provincies investeren in het EFRO-programma OP-Oost. Dat levert een investeringsimpuls voor Gelderland en Overijssel op van €285 miljoen euro met als speerpunten: innovatiestimulering en koolstofarme economie. Meer informatie over het stimuleringsprogramma en de openstellingen vindt u op: www.op-oost.eu

Bron: Op Oost


Pagina Afdrukken
Verzenden per mail

 

KvK logo   Logo FinanciĆ«le Telegraaf

Kennispartners:

Logo Atradius NLO logo Logo Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Logo TNO