Cerescon BV, 16e plaats MKB Innovatie Top 100 2018

Cerescon BV

Cerescon logoDe Geestakkers 5
5591 RC Heeze
Telefoon: 06 575 91 229

Twitter LinkedIn

Website

Cerescon Sparter, automatische oogstmachine voor witter asperges

Een machine die alleen de mooiste asperges steekt en draadloze doosletters voor lichtbakreclame. In de BusinessBolide van Business and Bubbles vertellen Ad van Cerescon en Pieter van Stogger over hun bedrijf en de overeenkomsten tussen de beide innovaties.

Robotica voor asperges

Een machine die tot 70 handarbeiders kan vervangen en alleen de mooiste asperges steekt? Dat kan met de Sparter van Cerescon.

Het ‘witte goud’ oogsten is zwaar arbeidsintensief werk. Met asperges een boterham verdienen wordt steeds lastiger. Meerdere keren zijn machines ontworpen om de asperges te oogsten, maar nooit werden ze commercieel interessant. Oogsten is precisiewerk waarvoor mensenogen nodig zijn.

Cerescon heeft nu een selectieve aspergeoogst machine die commercieel beschikbaar is. De oplossing: ondergrondse detectie gecombineerd met een steekrobot.

Ondergronds werken

Elke millimeter die een asperge boven de grond uitsteekt vermindert zijn waarde.  De Sparter detecteert de asperges met slimme sensoren al onder de grond. Een zeer snel terugtrekmechanisme voorkomt dat de asperge geraakt wordt. Het klinkt eenvoudig, maar de techniek is nog niet eerder zo toegepast.

Gouden business kansen

Het resultaat is prachtige witte asperges zonder beschadigingen. Betere kwaliteit en 15 tot 20% hogere opbrengsten. Voor de teler kunnen de steekkosten in vergelijking met handsteken gehalveerd worden. De eerste machine is recentelijk uitgegeven. Dit seizoen (2018) gaan er nog 2 machines meer het aspergeveld op.  Er komen zelfs telers uit Peru en Dubai om de machine te zien. Onlangs kreeg Cerescon €1.5 miljoen Europese subsidie voor verdere marktintroductie.  Deze jonge high tech startup is ambitieus:  er wordt gedroomd van nieuwe toepassingen:  champignons, handappels, aardbeien, blauwe bessen, tomaten, etc.


Pagina Afdrukken
Verzenden per mail

 

KvK logo   Logo FinanciĆ«le Telegraaf

Kennispartners:

Logo Atradius NLO logo Logo Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Logo TNO