Asperitas, 23e plaats MKB Innovatie Top 100 2018

Asperitas

Asperitas logoRobertus Nurksweg 5 
2033 AA Haarlem
Telefoon: 088 96 00 000

Facebook Twitter LinkedIn Google+

Website

Datacenter met immersed Computing® technologie

 

Internetten slurpt energie

Van Internet of Things, big data en kattenfilmpjes tot financiële transacties. Het internet gebruik neemt dagelijks toe. Daarvoor zijn er steeds meer en grotere datacenters nodig. Eén  groot datacenter verbruikt daarbij net zoveel elektriciteit als een kleine Amerikaanse stad met name om de apparaten te koelen. De kosten hiervan zijn enorm evenals de belasting van het milieu.

Koelen met vloeistof

Immersed Computing is een nieuwe methode om met vloeistof de hardware in datacentra te koelen. Deze vloeistof wordt dankzij een ingenieus circulatiesysteem, zonder bewegende onderdelen, door water gekoeld. Het mooie is dat de olie hitte extreem snel en efficiënt wegvoert van de hete chips. Er kan dus relatief warm water gebruikt worden om de olie precies genoeg af te koelen. En 98% van de energie kan worden hergebruikt als warm water.

De meeste koelingen werken nu nog met luchtsystemen. Met dit nieuwe systeem wordt 50% minder energie gebruikt. Datacenters kunnen met slechts drie aansluitingen draaien: water, stroom en netwerk. Andere faciliteitinstallaties zijn niet nodig. Daardoor hebben datacenters ook veel minder ruimte nodig tot wel 1/5e van de ruimte die ze nu in beslag nemen.


Pagina Afdrukken
Verzenden per mail

 

KvK logo   Logo Financi├źle Telegraaf

Kennispartners:

Logo Atradius NLO logo Logo Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Logo TNO